Fülakupuntúra

Aurikuloterápia ( = fülakupunktúra ), latin eredetű szó, amely a fülön történő gyógykezelést jelenti. Az akupunktúra egyik ága. A test valamennyi része, szerve kivetül az aurikulába, és teljesen kitölti azt. Szerveink zónáinak elhelyezkedése a fülkagylón nem véletlenszerű, hanem az anyaméhben fejjel lefelé elhelyezkedő magzatnak felel meg. Tehát bárhol is ingereljük a fülkagylót, minden esetben valamely testrészre vagy szervre hatunk. Ezzel egyidejűleg azonban számos esetben a helyi hatáson túlmenően jelentős általános, az egész szervezet működését lényegesen befolyásoló hatások is tapasztalhatók. Ezek közül 5 pontnak kiemelkedő jelentősége van. A fül pontjai jól használhatók mozgásszervi megbetegedésekre, szervi működési zavarokra, méregtelenítésre, a dohányzásról való leszoktatásra, vagy testsúlycsökkentésre és pszichés betegségekre is. Jó eredményeket értek el vele a tüdő, vese, hormonális zavarok, valamint migrén és az allergia megszüntetésében.

A kínai orvoslás az akupunktúrás meridiánok és a fül összefüggését már 2000 éve ismeri. E tudomány szerint a vezetékek a fülkagylóban egyesülnek. A fülkagyló és a belső szervek között igen szoros kapcsolat van.

Európában egy Norgier nevű franci orvos publikálta először az ún. fültérképet (az fülön elhelyezkedő akupunktúrás pontok helyei). Az ábrán egy fültérkép látható, a test különböző területeit ábrák jelölik. A megfelelő pontokat stimulálhatjuk tűszúrással, tartós tűvel, moxával, gyógymagvakkal vagy soft lézer alkalmázásával.


 

Kezelés:

A diagnosztizált, kezelendőnek ítélt pontok ingerlése történhet akupunktúrás tűkkel, mechanikai nyomással, hővel, lézerfénnyel, mágnessel, elektromos árammal, pici mágnesgolyócskákkal vagy gyógynövénymagvak felhelyezésével. Itt az ugyancsak Kínából származó módszernél a Semen Vaccariare apró magját helyezik a kezelni kívánt pontra, és egy kis darab ragtapasszal rögzítik. A mag időnkénti nyomogatásával a hatás tovább fokozható. Az ily módon végzett fülakupunktúra hatékonysága vetekszik a tűszúrásos kezeléssel.

Kezelési idő és gyakorisága:

Tűszúrásos kezelésnél a tűt vagy a tűket 40-50 percig beszúrva, időnként vagy folyamatosan pödörve azokat, bent tartjuk. A kellő hatás eléréséhez min. 12-15 kezelés szükséges. Kezdetben naponta ismételhetjük a kiválasztott pontok ingerlését, de ha javulás mutatkozik, korlátozzuk heti kettő, majd heti egy alkalomra a beavatkozások számát. A sorozat után pedig ajánlatos 2-4 hét szünetet tartani.

 

A fülakupunktúra előnyei:

A fülkagylónak mint ingerterápiás terület használatának számos előnye van:

- gyors reakciók, mivel az ingerterület az agyhoz közel fekszik

- könnyen hozzáférhető

- kevés mellékhatása van

- az energetikai vagy más akupunktúrás módszerek egyidejű alkalmazását nem zavarja, azokkal helyes alkalmazás esetén együttműködik

-számos esetben az akupunktúrás lehetőségek közül elsősorban jön számításba (pl. testsúlycsökkenés, dohányzásról, alkoholizmusról való leszoktatás, detoxikáció, vérnyomás-beszabályozás ingadozó vérnyomás esetén, alvászavarok, egyéb vegetatív neurózisok)

Indikációk:

- gyakorlatilag az egész testre hathatunk

Kontraindikációk:

- gyulladt, sebes bőrfelület

A fül akupunktúrás térképe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Várok mindenkit szeretettel!

Bejelentkezés:

Szénási Ilona 06-30/385-8353

K-Cs: 8-20 óráig

Szombaton: bejelentkezés alapján